Opieńka miodowa jest pyszna i dość powszechna, ale bardzo łatwo pomylić ją z trującymi grzybami. Czy wiesz, jak ją rozpoznać?
Opieńka miodowa jest pyszna i dość powszechna, ale bardzo łatwo pomylić ją z trującymi grzybami. Czy wiesz, jak ją rozpoznać?6 miesięcy temu
Opieńki to jadalne grzyby o przyjemnym smaku i aromacie. Rosną często w większych grupach - nawet po kilkadziesiąt owocników! Występują od sierpnia do listopada głównie w lasach liściastych. Są to grzyby jadalne, ale spożywane na surowo mogą być trujące. Łatwo też pomylić je z trującymi okazami, np. z maślanką wiązkową. Czytaj więcej
Wino ryżowe - sprawdzony przepis na domowy trunek. Jakie właściwości ma wino ryżowe?
Wino ryżowe - sprawdzony przepis na domowy trunek. Jakie właściwości ma wino ryżowe?2 lata temu
Tradycyjne wino ryżowe jest coraz częściej dostępne w sklepach typu "kuchnie świata". Możesz jednak zrobić je samodzielnie i wydobyć z niego wszystko, co najlepsze. Wino ryżowe jest dużo mocniejsze, niż to owocowe - może mieć nawet 17%. Zobacz, jak zrobić domowe wino ryżowe i cieszyć się jego smakiem, a przede wszystkim właściwościami. Czytaj więcej
Wartości odżywcze grzybów
Wartości odżywcze grzybów5 lat temu
Dawniej rozpowszechnione było przekonanie, że grzyby nie posiadają żadnych cennych składników odżywczych, poza niektórymi minerałami. Obecnie dowiedziono, że grzyby dostarczają organizmowi wiele cennych składników. Czytaj więcej
Letnie sałatki do grilla
Letnie sałatki do grilla6 lat temu
W sezonie na grilla przyjęło się u nas jadać głównie mięso – ale upały skłaniają by na stole pojawiły się oprócz kiełbas i karkówek – schłodzone, orzeźwiające sałatki. O tej porze roku warzywa są tak soczyste i pełne smaku, że szkoda o nich zapominać w grillowe popołudnia. Czytaj więcej
Sztuka przyrządzania risotto
Sztuka przyrządzania risotto7 lat temu
Nauka przyrządzenia dobrego risotto wymaga praktyki i koncentracji. Niemniej warto próbować tej sztuki. Domowego risotto nie da się zastąpić tym zamawianym w restauracji, gdyż ma najlepszą konsystencję, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Czytaj więcej
Oryginalne dania z grzybów
Oryginalne dania z grzybów8 lat temu
Wiadomo: jajecznica z grzybami, sos grzybowy do kaszy i zrazów, smażone w cieście grzyby – to znane i lubiane dania. Podajemy tu pomysły, jak przyrządzić oryginalne, wykwintne chociaż proste i mało czasochłonne dania z grzybów: suflet, ciasteczka z grzybami, oraz bigos na kurkach. Czytaj więcej
Marynowanie grzybów
Marynowanie grzybów8 lat temu
Do marynowania najlepiej nadają się młode, jędrne grzyby świeżo zebrane: borowiki, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze, podgrzybki. Czytaj więcej
Grzyby w kuchni włoskiej
Grzyby w kuchni włoskiej8 lat temu
Włosi są prawdziwymi amatorami borowików. Po włosku – porcini, albo zwyczajnie funghi (grzyby). Czytaj więcej
Podano do stołu – kapuśniak
Podano do stołu – kapuśniak8 lat temu
Kanon polskiej kuchni – jedna z najbardziej charakterystycznych polskich zup. Jest pożywna, rozgrzewa a jednocześnie orzeźwia. Czytaj więcej
Wszystko po bretońsku
Wszystko po bretońsku8 lat temu
Bretania, celtycka kraina we Francji, przyciąga turystów nie tylko dzikością pejzażu. To także idealny cel wypraw kulinarnych. Wielowątkowość bretońskiej kuchni fascynuje zarówno amatorów, jak i najbardziej wytrawnych smakoszy… Czytaj więcej