Lekarz chorób wewnętrznych, specjalista reumatolog, konsultant dietetyki.

W latach 1995-1998 asystent naukowo-badawczy w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. W latach 2003-2004 ukończyła Podyplomowe Studia Poradnictwa Dietetycznego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW). W roku 2003 uzyskała certyfikat  udziału w szkoleniu "Współczesne metody leczenia nadwagi i otyłości w Polsce i zagranicą". Posiada ponad 10-letnie doświadczenie w zakresie terapii otyłości i chorób współistniejących. Autorka licznych publikacji z zakresu zasad prawidłowego odżywiania i zaburzeń metabolicznych, ekspert w radzie ekspertów w ogólnopolskiej kampanii informacyjnej "Uwolnij się od toksyn" (2006 r.). Brała udział w roku 2008 w programach "Agentka do zadań specjlanych" w TVN Style jako konsultant dietetyki. Kordynator w ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej "Odchudzamy Polaków", organizowanej pod patronatem Polskiego Towarzystwa Badań nad  Otyłością (2009 r.). Członek Polskiego Towarzystwa Praktycznego Leczenia Nadwagi i Otyłości. Częsty gość programów telewizyjnych i radiowych. www.beznadwagi.pl

Jak rozpocząć odchudzanie
Jak rozpocząć odchudzanie15 lat temu
Każdą kurację odchudzającą powinno się rozpoczynać od diety niskokalorycznej, nie mniejszej niż 1000 kcal. Pamiętajmy jednak, że prawie wszystkie terapie odchudzające obniżają tempo spalania energii w organizmie. Jak zatem rozpocząć odchudzanie? Czytaj więcej
Pierwiastki i witaminy na szybkie myślenie
Pierwiastki i witaminy na szybkie myślenie15 lat temu
Pomiędzy komórkami nerwowymi wymieniane są impulsy za pomocą neuroprzekaźników, które wytwarzane są z aminokwasów dostarczanych z pożywieniem. Ich źródłem jest białko. Dlatego ważne jest, aby w naszej codziennej diecie znalazło się źródło pełnowartościowego białka (produkty mleczne, jaja, ryby lub mięso). Czytaj więcej
Co jeść w walce z cellulitem?
Co jeść w walce z cellulitem?15 lat temu
Walka z cellulitem bywa naprawdę ciężka. Nieprawidłowe odżywianie i wahania wagi ciała sprzyjają rozwojowi cellulitu. Aby zmniejszyć jego objawy, szczególnie należy zadbać o zawartość w diecie takich składników, które poprawiają mikrokrążenie w skórze oraz „wymiatają” wolne rodniki tlenowe. Sprawdź, co jeść, aby walka z cellulitem była efektywna. Czytaj więcej
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę mózgu
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę mózgu15 lat temu
Zdolności kojarzenia, zapamiętywania i koncentracji zależą od tego, jak się odżywiamy i jaki prowadzimy styl życia. Mózg potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania wielu składników odżywczych oraz tlenu. Nieprawidłowe odżywianie i liczne diety odchudzające stwarzają duże ryzyko niedoborów składników odżywczych w organizmie i komórkach mózgowych. Czytaj więcej
Jak walczyć z zaparciami?
Jak walczyć z zaparciami?15 lat temu
Zwiększając spożycie błonnika można wyeliminować zaparcia, a w ten sposób zapobiec stałemu zatruwaniu organizmu przez wchłaniające się w jelitach toksyny. Czytaj więcej
Zaparcia - choroba społeczna
Zaparcia - choroba społeczna15 lat temu
Zaparcia (obstrukcje) stanowią poważny, społeczny problem, wpływają na złe samopoczucie, obniżają komfort życia, prowadzą do coraz częstszego sięgania po środki przeczyszczające. Szacuje się, że 1 z 3 kobiet i 1 z 5 mężczyzn cierpią na tego typu zaburzenie rytmu wypróżnień. Czytaj więcej
Otyłość a choroby
Otyłość a choroby15 lat temu
Wg WHO ludzie otyli są trzy razy bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu II, hiperlipidemii, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca, kamicy żółciowej, choroby zwyrodnieniowej stawów, dny moczanowej, niewydolności żylno-limfatycznej i żylaków kończyn dolnych. Czytaj więcej
Chudnij i nie tyj
Chudnij i nie tyj15 lat temu
Pamiętajmy, że nasza codzienna dieta - nie tylko podczas odchudzania - powinna składać się z produktów zawierających wszystkie składniki odżywcze, czyli białka, węglowodany i tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Nie może to być dieta jednostronna, gdyż efekt jest zwykle krótkotrwały, a następstwa zdrowotne mogą być poważne. Jak zatem schudnąć, by później nie przytyć? Czytaj więcej
Usuwanie szkodliwych związków z organizmu
Usuwanie szkodliwych związków z organizmu15 lat temu
Efekty nagromadzenia szkodliwych związków w organizmie to bóle głowy, przemęczenie, obniżony nastrój, choroby skóry, rozdrażnienie, zaburzenia koncentracji i rozwój chorób, m.in. nowotworowych. Czytaj więcej
Jedz dla zdrowia i fgury
Jedz dla zdrowia i fgury15 lat temu
Organizm dla prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej ilości białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika, witamin i składników mineralnych. Właściwie skomponowana dieta zawiera wszystkie te składniki w odpowiednich proporcjach. Jak zatem skomponować dietę, żeby zachwycać piękną figurą? Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA