Degustatorka i sensoryk piwa, ekspert z dziedziny browarnictwa.

 Specjalista ds. sensoryki w Kompanii Piwowarskiej www.kp.pl

Ukończyła biotechnologię żywności ze specjalizacją Technologia Fermentacji. 

Ma doświadczenie w Sanepidzie(Wałbrzych).Od 4 lat związana z największym producentem piwa w Polsce - Kompanią Piwowarską, gdzie zajmuje się analizą sensoryczną piwa, prowadzi sesje Panelu Degustacyjnego w Browarze Poznań, zgłębia wiedzę technologiczną. Odpowiada także za szkolenia sensoryczne – szkoli Nowych Członków Panelu, prowadząc tzw. walidację (sposób sprawdzania umiejętności degustatorskich). Bada wpływ procesu warzenia piwa na parametry sensoryczne napoju.

Jest również degustatorem Europejskiego Panelu Degustacyjnego w Budapeszcie.

Radler i Shandy - alternatywa dla tradycyjnego piwa
Radler i Shandy - alternatywa dla tradycyjnego piwa11 lat temu
Ostatnio sklepowe półki opanował zupełnie nowy gatunek piwa, który szturmem wdarł się na polski rynek i zrobił furorę wśród konsumentów. Co to takiego? To Radler lub shandy. Czym charakteryzują się wspomniane rodzaje piwa? Czytaj więcej
Świąteczne piwo - grzane i aromatyczne
Świąteczne piwo - grzane i aromatyczne12 lat temu
Okres świąteczny to czas, kiedy jesteśmy łasi na coś aromatycznego, innego niż zazwyczaj. Tu właśnie Browary widzą świąteczny potencjał. Co roku, okazjonalnie, sezonowo są warzone piwa świąteczne (tzw. Christmas Ale). Jakie to piwa? I czym się charakteryzują? Czytaj więcej
Właściwe serwowanie piwa w pubach
Właściwe serwowanie piwa w pubach12 lat temu
Kiedy nadchodzi weekend, często spotykamy się ze znajomymi w pubie, przy piwku. Fajna towarzyska atmosfera, a przy okazji można napić się dobrego piwa… Ale czy faktycznie zawsze dobrego i odpowiednio podanego? Co powinniśmy wiedzieć na temat serwowania piwa w pubach? Czytaj więcej
Przekąski do piwa
Przekąski do piwa12 lat temu
Zapomnij o chrupaniu paluszków i chipsów przy piwie! Postaw na smaczne przekąski do piwa - zobacz jak je zrobić. Czytaj więcej
Nietypowe piwa świata
Nietypowe piwa świata12 lat temu
Piwo to napój produkowany ze słodu jęczmiennego, wody i chmielu przy użyciu drożdży. Jest to jeden z najstarszych trunków, który został odkryty już w Starożytnej Mezopotamii. Człowiek zbierający ziarno zbóż szybko zorientował się, że dolewając wody, może z tego powstać całkiem smaczny napój. Wtedy fermentował on spontanicznie, dzięki obecności mikroflory oraz drożdży na zbożu. Czytaj więcej
Wady piwa
Wady piwa12 lat temu
Wszyscy znamy i uwielbiamy smak piwa. Wiemy, jaki posiada bukiet smakowo-zapachowy, czego możemy się po nim spodziewać. Jednak czy wiemy jakie niepożądane cechy sensoryczne mogą się w złotym trunku znaleźć i skąd one pochodzą? Poniżej przedstawię ich źródła oraz opiszę ich „obraz sensoryczny” (czyli ich zapach i smak). Czytaj więcej
Piwo dla kobiet
Piwo dla kobiet12 lat temu
Piwo zwykle kojarzone jest z goryczką, krystalicznie złotą barwą, gęstą białą pianą oraz musującym nagazowaniem. Ale często także z napojem typowo dla mężczyzn. Czy słusznie? Czytaj więcej
Składniki i style piwa
Składniki i style piwa13 lat temu
Świat piwa może pochwalić się szeroką gamą różnych stylów piwa. Skąd one się biorą? To połączenie różnych rodzajów surowców oraz kunsztu piwowarskiego. Dziś omówię podstawowe surowce i ich wpływ na różne gatunki piwa. Niestety nie zdołam przedstawić tu wszystkiego… wiedza na ten temat jest tak obszerna, że musiałaby powstać piwna encyklopedia. Czytaj więcej
Jak degustować piwo? Tajemnice pracy sensoryka
Jak degustować piwo? Tajemnice pracy sensoryka13 lat temu
Świat piwa jest szalenie różnorodny i rozległy. Mimo to piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem. Niektórzy twierdzą że jest to prosty, niezłożony, zwykły napój alkoholowy. I prawie nikt nie zastanawia się nad tym, co tak naprawdę można w nim znaleźć. Tymczasem piwo kryje w sobie wiele tajemnic… Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA